Hovedmeny Innhold Relatert stoff Undermeny Forsiden

Kompostering

Hjemmekompostering er en god alternativ måte å behandle det våtorganiske avfallet på.

Matavfall legges i en lukket og isolert beholder, mens hageavfall legges i en åpen og uisolert beholder/binge. Du kan kjøpe isolert kompostbeholder ( de koster mellom 1000 og 4000 kr), eller hvis du har muligheten, snekre en selv

Praktiske råd

Begynn med et lag kvist og greiner nederst i beholderen (grove tommetykke kvister i forskjellige lengder. 10 – 30 cm lange) Kvistlaget bør være ca 30 cm opp i kompostbingen. Dette gir nok luft nedenfra. I tillegg til matavfallet du har i bingen, må du tilføre en hvis mengde strø (flis bark og lignende). En gylden regel er å tilføre 1 del strø til 3 deler matavfall.
Har du valgt hjemmekompostering får du tilsendt et hefte som tar for seg hele komposteringsprosessen fra a til å. Heftet kan også bestilles fra Miljøheimevernet på tlf 22 71 55 62.

Hva kan du bruke dette avfallet til?

Etter 2-4 måneder har matavfallet blitt til gjødsel, som du kan bruke i blomsterbed eller grønnsakshager. Hageavfall tar ca 1-2 år før det kan brukes til jordforbedringsmiddel.

Dette kan du kompostere

Teblader, teposer, kaffe, kaffefilter, melk og melkeprodukter, middagsrester, kjøtt og fisk, mel og bakevarer, grønnsaksavfall, løv kvister og gress, frukt, blomster og potteplanter, eggeskall, eggkartonger, servietter og tørkepapir.

Dette kan ikke komposteres

Metall, plast, glass og andre ikke-nedbrytbare materialer. Bleier, bind og vattpinner. Aske og kjemikalier. Støvsugerposer.

Kilde: GIR

 

Sist oppdatert: 29.12.2011 14:02
Tekst: 
Foto: 
Topp