Friskliv og mestring

I Kongsvinger er det Frisklivssentralen som tar for seg friskliv og mestring. Frisklivssentralen tilbyr kurs, trening og samtaler for deg som ønsker å endre levevaner. Vi kan støtte og veilede deg som ønsker å bli mer fysisk aktiv, få et sunnere kosthold, bedre søvnen eller slutte med røyk eller snus.

friskliv og mestring

Hva er Frisklivssentralen Kongsvinger?

Frisklivssentralen Kongsvinger er en lavterskel, gratis kommunal helsetjeneste. Vi er et tverrfaglig team som prøver å legge best mulig til rette for at våre deltager skal kunne legge om og komme i gang med gode levevaner til tross for ulike utfordringer.
Vi tilbyr faste aktivitets- og treningsgrupper, turgrupper, kostholdskurs, individuelle samtaler om kosthold, og samtaler om mestring og endring. Vi har også et samarbeid med Diabetesforbundet Kongsvinger og Eidskog, samt diabetesteamet på Sykehuset. Vi tilbyr jevnlig kurs i Bra Mat, røykeslutt, søvnbehandling og mestring av KOLS. Kursene starter opp når det er nok deltagere.

Inntakssamtale

Alle nye deltagere inviteres til en inntakssamtale med en av våre ansatte etter at de har tatt kontakt. Her vil du få en innføring i hva frisklivssentralen har å tilby og om dette er noe som passer for deg. Du vil få utdelt en timeplan og bli registrert. I denne samtalen vil det gjerne være naturlig å snakke om hvilke utfordringer en har med å endre levevaner, men dette bestemmer du helt selv. Vi kan også avtale noen oppfølgingssamtaler for å hjelpe med motivasjonen til å komme i gang, det å endre vaner er vanskelig! Inntakssamtalen er gratis og ikke forpliktende.

Kursoversikt

Frisklivssentralen tilbyr følgende kurs:

 • Frisklivstrening
 • Turgrupper
 • Kostholdskurset Bra Mat
 • Individuell kostholdsveiledning
 • Behandling av kroniske søvnvansker
 • Røykesluttkurs

Frisklivstrening

Frisklivstrening er gruppetrening som foregår i gymsal eller ute i naturen. Treningene er gratis og passer for deg som syns det er utfordrende å komme i gang alene.
Treningene ledes av helsepersonell og baserer seg på Helsedirektoratets anbefalte treningsmetoder, med innslag av både styrke og kondisjonstrening.
Målet med treningene er å skape gode aktivitetsopplevelser gjennom bevegelsesglede og samhold. For å ha nytte av treningen bør du kunne gå uten bevegelseshjelpemidler.
Tilbudet foregår på dagtid hele året, unntatt helligdager og i skolens ferier.

Kostholdskurset - Bra Mat for bedre helse

Bra Mat for bedre helse er et inspirasjonskurs for å få til varig forbedring av kostholdet. Mottoet er "små skritt, store forbedringer". Det er basert på nasjonale kostråd.

Kursets mål:

 • Å øke bevisstheten din om matvaner og matvarevalg
 • Øke motivasjonen din til å endre vaner
 • Gi praktiske råd til hverdagen
 • Øke forståelsen av hva mat inneholder
 • Gi rom for å utveksle erfaringer med andre i samme situasjon
 • Kurset inneholder også praktisk matlaging.

Kurset starter opp når det er nok interesserte

Behandling av kroniske søvnvansker

Mål for tilbudet

Å tilby et lavterskel behandlingstilbud for voksne i Kongsvinger med langvarige søvnproblemer. 

Innhold

Behandlingen består av sju samlinger som er tematisk oppbygd slik at du stadig øker din kunnskap om søvn og gode søvnvaner. Parallelt vil du få tilpasset veiledning i hvordan du kan forbedre din søvn, og du vil etterhvert kjenne på kroppen hvilke positive virkninger endrede søvnrutiner kan medføre. 

Metode

Samlingene er basert på kognitiv atferdsterapi (Kalt CBT-I) som er en dokumentert effektiv metode for behandling av kroniske søvnvansker. 80% av de som har gjennomført dette opplegget opplever bedre søvn.

Målgruppe

Dersom du er over 18 år har hatt langvarige vansker med å sovne om kvelden, våkner flere ganger i løpet av natten eller våkner tidlig om morgenen uten å få sove igjen, kan dette tilbudet være noe for deg. Du kan godt ha andre utfordringer i tillegg, men disse vil ikke bli vektlagt på samlingene.

Er dette noe for deg?

Det finnes noen faktorer som kan gjør at tilbudet ikke passer for deg. Derfor kaller vi inn til en kartleggingssamtale for å vurdere dette. Det er en forutsetning at du møter på de to første samlingene for å få fortsette i gruppen. Gruppen ledes av psykolog og finner sted i Frisklivssentralens lokaler i Tajevegen 2. 

Send sms til tlf. 906 63 879 for mer informasjon eller å avtale kartleggingssamtale. Du trenger ikke skrive mer enn at du er interessert i å være med på søvnehandlingskurs. Kartleggingssamtaler avtales fortløpende. 

Røykesluttkurset 

Ta kontakt med frisklivssentralen Kongsvinger for mer informasjon. Kontaktinformasjon under.

Hvordan kan jeg melde meg på kurs og tilbud?

Det er bare å ta kontakt om du ønsker å melde deg på eller har spørsmål.
Epost: frisklivssentralen@kongsvinger.kommune.no
Tlf: 95 08 92 74 (hverdager 10.00 – 14.00, med forbehold om endringer ifbm. Kurs eller annet fravær. Sms er ok.)
Facebook: Frisklivssentralen Kongsvinger
OBS: Ikke del sensitive opplysninger på e-post eller facebook.

Hvor finner du Frisklivssentralen?

Vi holder til i Tajevegen 2, et gult hus på høyre side når man kommer inn på parkeringsplassen foran Holt Sykehjem.

Følg Frisklivssentralen på Facebook

Vi oppdaterer Facebooksiden vår fortløpende med info om turer, kurs og eventuelle endringer i timeplanen. Søk på «Frisklivssentralen Kongsvinger».
 

Snakk med oss

SERVICETORGET
Telefon: 62 87 40 00
Man, tir, tor, fre kl. 08:00 - 15:30
Ons kl 09:00 - 15:30
E-post til servicetorget

Døgnåpne vakttjenester

Skriv til oss

KONGSVINGER KOMMUNE
Postboks 900
2226 Kongsvinger
E-post til Kongsvinger kommune (Postmottak)
Tenk på følgende før du sender brev/ e-post til kommunen

Org.nummer: 944 117 784
Bankkontonummer: 1822 83 85200
Kommunenummer: 3401
Ansvarlig redaktør: Ingunn Brøndbo Moss

Personvernerklæring

Besøk er begrenset fra kl 10:00-14:00 pga Covid-19.

SERVICETORGET
Rådhusplassen 3
2212 KONGSVINGER

Åpningstid:
Man, tir, tor, fre kl. 08:00 - 15:30
Ons kl 09:00 - 15:30