Hovedmeny Innhold Relatert stoff Undermeny Forsiden

Speismark til Arons hule

Arons hule Molter Opptjernet

Lengde:          Cirka 6,2 km tur/retur
Start:               Speismark
Parkering:       Egen parkeringsplass
Vanskelighet:  Middels vanskelig, ikke barnevogn

Beskrivelse:

Arons hule er et yndet utfluktsmål og er definert som kulturminne av Kongsvinger kommune. De første to kilometerne av turen går langs grusveg. Fra parkeringsplassen på Speismark følger du skiltingen til Arons hule langs vegen (ikke skisporet), og får etter hvert til Opptjennet på venstre hånd. I enden av tjernet følger du stien, som går delvis over myr den siste drøye kilometeren. Du trenger støvler, og det kan være tungt å gå. Like før du kommer til Stubbekjølen får du en knaus på venstre hånd, og oppe i skråningen ligger selve hulen. Den er ikke skiltet når du kommer fra Speismark og lett å gå forbi hvis du ikke ser etter den.

Sagnet sier at Røver-Aron kom fra Nord-Sverige og bosatte seg i enden av sjøen Stubbekjølen i 1697. Herfra stjal han dyr fra gårdene omkring. Så røvet han Lisbet Jaraldstorpet og tok henne med til hulen sin. Der bor hun hele sommeren, til to fangstmenn fra Børja kommer gående en høstdag. Skal du høre hele saget må du gå til hulen og lese det på skiltet som er satt opp. Vinger Utmarkslag har satt opp en gapahuk og satt ut bord der du kan nyte nistepakken med en flott utsikt over Stubbekjølen.

Det finnes en enklere veg til hulen hvis du skal ha med små barn. Kjør RV 175 til Galterud og ta av mot Heiberg. Fra Nordre Matbrunn er det skiltet til Arons hule. Er bommen åpen kan du kjøre nesten helt fram, ellers er det cirka to kilometer hver vei.

Slik kommer du dit:

Ta av mot Rauhella/Speismark i Lierkrysset på RV2 og ta igjen til høyre opp Speismarkvegen etter noen hundre meter. Kjør til du kommer til parkeringsplassen på Speismark. Vegen til Arons hule er skiltet. Merk at du skal følge grusvegen innover, ikke stien som går litt lenger bort. 

Kart

Sist oppdatert: 14.04.2015 11:38
Tekst: Lars Ovlien
Foto: Bente Ovlien
Topp