Hovedmeny Innhold Relatert stoff Undermeny Forsiden

Filosofisk kafé i Kongsvinger bibliotek

...Det å ikke kjenne seg selv, det å godkjenne ting man ikke har greie på og å tro at man har innsikt, det er omtrent som å være fra vettet...
Sokrates

...Andre kan være lidenskapelig bundet til sine egne meninger uten å ville oppgi dem. La oss ikke være bundet til våre egne meninger, men villige til å oppgi dem...
Buddha

 

Vi har fra før en politisk pub i Kongsvinger - nå også filosofisk kafé.

Hva er Filosofisk kafé?
Ideen startet i Frankrike, i Paris rundt 1987, på initiativ av en fransk filosof; Marc Sateau. Han begynte ganske enkelt å gå ut på de parisiske kaféene og invitere til samtale om dette og hint. Etterhvert ble dette med filosofisk kafé til et begrep. Noen av kravene til å holde det som kalles filosofisk kafé, er at det hele ledes av en filosof, at det er gratis å delta, og at det skal være for alle interesserte. Det forutsettes altså ingen bestemte kunnskaper.

Man finner et tema å diskutere.  Målet er ikke å komme fram til noen endelig konklusjon eller at noen skal vinne diskusjonen. Målet er en god samtale. Meningen er å bidra til mer innsikt og ettertanke. Det legges vekt på gjensidig respekt for hverandres synspunkt. Når en snakker, retter de andre deltakere sin fulle oppmerksomhet mot denne.

At det heter Filosofisk kafé, betyr ikke at emnet må være et filosofisk problem som er tema for diskusjon, men at vi forsøker å se saken vi tar opp fra et helhetlig eller allment perspektiv, og at vi prøver så godt vi kan å begrunne det vi mener. Her er lederen behjelpelig.

Sist oppdatert: 10.01.2011 09:39
Tekst: Terje Vintervold
Foto: 
Topp