Hovedmeny Innhold Relatert stoff Undermeny Forsiden

Hodelus - vår plagsomme gjest!

- Gjør en innsats så blir vi kvitt den!

Hodelus forsvinner ikke av seg selv hvis de først har bosatt seg i håret ditt. Lusene må drepes og eggene fjernes for at du skal bli kvitt krypene. Fremdeles anbefales lusemidlene malation og prioderm.
Den gode gamle finkammen er også viktig i bekjempelsen.

 

Hvordan ser hodelus og egg ut?

HodelusHodelusa ha en langstrakt kroppsform og er 2-3 mm. lang som voksen.
Lusa har læraktig, grålig hud, men fargen kan variere noe. Nymfene (ungene) ligner voksne lus, men de er mindre og har lysere farge.
De minste nymfene er 1 mm. lange 

 

 

 


LuseggLuseeggene er 0,3 x 0,8 mm, og de er godt festet til hårstråene. De er gulhvite og gjennomsiktige når de har innhold, og blir pairaktig hvite etter at de har klekket. Egg som er drept med lusemidler får med tiden enbrunlig farge når onnholdet tørker inn. Man kan se eggene med det blotte øyet, men for å se detaljer er det best med lupe

Hvordan lever og utvikler lusa seg?

Hodelusa holder til i hodehårene. Eggene klekker etter ca. 8 døgn. Tiden for en generasjon lus fra egg til egg er på ca. tre uker.
Ved 30 ºC vil lusa dø innen ca ett døgn uten mat, og ved 23 ºC dør den innen ca to døgn. Alt etter ett døgn uten mat ved vanlig romtemperatur vil hodelusa være så svekket at den ikke klarer å suge blod, og den vil derfor være dødsdømt.

Hvordan smitter hodelus?

Voksne lus, kryper fra en person til en annen når hodene er i kontakt, for eksempel ved klemming. Det anbefales å ikke låne lue eller annet hodeplagg av en som har lus.
Det er liten sjanse for spredning via nakkeputer, møbler, kosedyr og klær. Et lusetilfelle er sjelden isolert. Nære venner kan ha en felles lusebestand og smitte hverandre gjentatte ganger. Både voksne og barn kan få hodelus. 

Hvordan oppdage hodelus?

Lusene suger blod, og hodebunnen vil etter hvert klø som følge av en allergisk reaksjon på bittene.
 

Det er foreldrenes/foresattes oppgave å undersøke barna for hodelus. Barna bør undersøkes minst én gang i måneden, gjerne hver uke.

Lusesjekken utføres ved å gre med en fintannet kam i fuktig eller tørt hår.
Ofte er det eggene man først oppdager. Uklekte egg sitter normalt høyst 1 cm fra hodebunnen, men kan også i en del tilfeller sitte lenger ut på hårstrået. Klekte og døde egg sitter lenger ute på hårstrået som følge av hårets vekst.

Hvis hodelus oppdages på barn i barnehagen eller på skolen, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem da det trolig har hatt lus i lang tid. Man kan eventuelt sette et skaut eller annet hodeplagg på barnet som hindrer at det smitter andre. Når barnet kommer hjem, skal første del av behandlingen helst gjennomføres samme kveld/natt. Barnet kan gå i barnehagen eller på skolen som normalt etter at 1. behandling er gjennomført. Barnehage/skole og vennekrets skal informeres om at barnet har hodelus, slik at vennekretsen kan sjekkes for lus og barnet unngå gjensmitte.

Hvordan behandle?

Vanlig hårvask dreper ikke lus eller luseegg. Kammer, børster og hodeplagg bør fryses ved -20 ºC i minst 4 timer eller vaskes ved 60 ºC.

Kjemisk behandling
Det finnes en rekke alternative lusemidler. Men det anbefales å bruke liniment.
Spør på apoteket angående behandling!
Bare den som har lus skal behandles. Hvis andre i familien eller omgangskretsen har lus, skal disse behandles samtidig for å hindre gjensmitte.

Kjemming med lusekam
Kjemmingen må utføres systematisk og grundig hver dag i minst åtte dager, deretter én gang i uka i tre uker. Det er lurt om håret er vått og gjerne tilsatt balsam for å lette greingen. Et håndkle bør plasseres over skuldrene for å fange opp lus og egg som faller ned. Håndkledet og kammen må vaskes ved 60 ºC eller fryses ned i minst fire timer for å drepe lus og egg.

Barbering
Ved en hårlengde på under 0,5 cm vil lusene få lite å holde seg fast i, og de vil ikke kunne overleve.

Ved spørsmål kontakt helsesøster på tlf. 62 87 43 10

Kilde: Nasjonalt Folkehelseinstitutt

Sist oppdatert: 10.08.2015 09:54
Tekst: 
Foto: 
Topp