Forebygging som virker – ernæring i sentrum

Underernæring blant eldre er et alvorlig og voksende problem i Norge. Når eldre mister matlysten, går ned i vekt og blir stadig mer slitne, kan konsekvensene bli store – både for den enkelte og for samfunnet. Det handler ikke bare om mat, men om livskvalitet, funksjonsevne og muligheten til å bo hjemme lengst mulig.

I Kongsvinger kommune er det nå satt i gang et viktig arbeid for å møte denne utfordringen. Kommunen har opprettet en ny prosjektstilling som klinisk ernæringsfysiolog, med mål om å styrke det systematiske ernæringsarbeidet i tjenestene.

Hva gjør en klinisk ernæringsfysiolog?

En klinisk ernæringsfysiolog (kef) har fem års universitetsutdanning og er autorisert helsepersonell. De er eksperter på ernæring og helse, og har kompetanse til å forebygge, utrede og behandle ernæringsrelaterte sykdommer.

I praksis betyr dette at en kef kan bidra til å fange opp personer i risiko for underernæring, sette inn riktige tiltak og jobbe med rutiner og systemer som sikrer god ernæringsoppfølging – både hjemme og på institusjon.

Et eksempel fra virkeligheten

Tenk deg “Knut”, som gradvis mister matlysten, blir sliten og får sår som ikke vil gro. Vekten går ned, men det skjer så sakte at ingen fanger det opp. Etter hvert trenger han mer hjelp hjemme, og har hyppige innleggelser på sykehus og korttidsavdeling. Dette er dessverre hverdagen for mange eldre.

Tall fra hele landet viser at én av tre eldre i hjemmetjenesten er underernært, og enda flere er i risiko. Med en aldrende befolkning er det avgjørende å styrke innsatsen for å forebygge og behandle underernæring.

Møt Maia – en viktig ressurs i kommunen

Maia Verhaug er klinisk ernæringsfysiolog og startet i november 2024 i den nyopprettede prosjektstillingen i Kongsvinger kommune. Hun er fra Kongsvinger og brenner for å gjøre en forskjell for eldre i lokalsamfunnet.

– Jeg ser et stort behov, og det er utrolig bra at kommunen satser på ernæring. Når målet er at folk skal bo hjemme lengst mulig, er forebygging av underernæring helt sentralt, sier Maia.

Hun jobber hovedsakelig på systemnivå, med å utvikle gode rutiner og sikre at tjenestene fanger opp de som er i risiko. Allerede nå merker hun økt fokus ute i tjenestene, og håper prosjektet kan vise betydningen av tidlig innsats.

Temasamlinger for innbyggere

Maia holder også åpne temasamlinger om kosthold på Frisklivssentralen i Kongsvinger, i forbindelse med aktivitetskurset “Kom i form”. Samlingene er gratis og åpne for alle innbyggere, og gir praktiske råd om kosthold, trender og ernæring i forbindelse med trening.

For mer informasjon anbefales det å følge Frisklivssentralen på Facebook eller besøke kommunens nettsider.

Et samfunnsøkonomisk smart grep

Helsedirektoratet anbefaler minst én klinisk ernæringsfysiolog per 10.000 innbyggere, men mange kommuner ligger langt unna dette. Kongsvinger går foran og viser hvordan en slik satsing kan bidra til færre innleggelser, raskere bedring etter sykdom og bedre livskvalitet for brukerne.

Maia og kommunen håper at prosjektet kan inspirere andre til å satse på ernæring – for helse, verdighet og bærekraft.