God fysisk og psykisk helse er viktig uansett alder. Med relativt enkle grep er det mye du selv kan gjøre for å ivareta egen helse og forebygge fremtidig risiko for vanlige aldersrelaterte sykdommer og plager. 

Fysisk aktivitet for godt voksne

Fysisk aktivitet har positiv effekt på helsen, både fysisk og mentalt. Hvert eneste minutt teller, og litt er bedre enn ingenting. Fysisk aktivitet gir overskudd, bedre søvnkvalitet og bedre livskvalitet. Det øker også muligheten for å kunne bo trygt hjemme selv i høy alder. 

Når du blir eldre, øker faren for å falle. Styrke- og balansetrening er derfor viktig – og det er viktig at du trener riktig. Det finnes flere instruksjonsvideoer på nett med trygge øvelser som du selv kan gjøre hjemme i egen stue. 

Inviter gjerne naboen, barnebarna eller en venn til en sosial treningsøkt hjemme i stuen, etterfulgt av en god kopp kaffe og noe å spise etterpå. Les mer om tips til et godt kosthold for seniorer i avsnittet ovenfor. 

Frisklivssentralen

  • Ta kontakt med kommunens Frisklivssentral. Frisklivssentralen Kongsvinger er en lavterskel, gratis kommunal helsetjeneste. De tilbyr faste aktivitets- og treningsgrupper, turgrupper, kostholdskurs, individuelle samtaler om kosthold, og samtaler om mestring og endring. Vi har også et samarbeid med Diabetesforbundet Kongsvinger og Eidskog, samt diabetesteamet på Sykehuset. Vi tilbyr jevnlig kurs i Bra Mat, røykeslutt, søvnbehandling og mestring av KOLS. Kursene starter opp når det er nok deltagere.
  • Her finner du mer informasjon om frisklivssentralen.

Tips

Treningssenter

  • Ta gjerne kontakt med lokale treningssentre. De er behjelpelig med råd og veiledning for trening og fysisk aktivitet.