Høy andel bilbruk i Kongsvinger – selv på korte turer
Den siste reisevaneundersøkelsen viser vi er en av de byene i Innlandet der sykkelandelen er lavest. Vi er flinke til å bruke beina, men vi bruker likevel bilen på mange korte turer.
I Norge har det vært gjennomført nasjonale reisevaneundersøkelser siden 1985, men det er første gang Kongsvinger er inkludert med et eget utvalg. Opinionen har gjennomført undersøkelsen, og de fleste som er spurt bor i Kongsvinger by.
Siden vi ikke har gjort slike undersøkelser i Kongsvinger før, kan vi ikke se om reisevanene ha endret seg. Men vi kan sammenligne med nasjonale tall og med Mjøsbyene som har lignende lokale utvalg, sier rådgiver Hilde Nygaard i Kongsvinger kommune og seniorrådgiver Stig Floberghagen i Innlandet fylkeskommune.
Bilreiser dominerer
I reisevaneundersøkelsen har man sett på bruken av ulike transportmidler. Bil er det mest brukte transportmiddelet i Kongsvinger og står for 73 prosent av reisene. Dette er 12 prosentpoeng høyere enn det nasjonale nivået, hvor 61 prosent av reisene gjennomføres med bil.
Tallene viser også at vi ofte bruker bilen på korte reiser. For reiser mellom 1 og 3 km bruker 57% av befolkningen bil, mens det nasjonale tallet er 31%. For reiser under 1 km bruker 21% bil, mot 7% nasjonalt. Dette viser at bilreisene dominerer i Kongsvinger, sier Stig Floberghagen og Hilde Nygaard
Tilgangen på gratis parkeringsplass på jobb og et godt kollektivtilbud er viktige faktorer for valg av transportmiddel. I Kongsvinger har 73% gratis parkeringsplass på jobb, som er 21 prosentpoeng over nasjonalt nivå. Tilgangen til et godt kollektivtilbud er langt lavere i Kongsvinger enn både Mjøsbyene og på landsbasis.
Potensiale for flere «grønne reiser»
Kongsvinger har en relativt høy andel som går på turer under 1 km – 75% mot 43% på nasjonalt nivå. Og mellom 1 og 3 km ligger vi likt med de nasjonale tallene på 34%.
Totalt sett er allikevel andelen «grønne reiser» lavere i Kongsvinger enn tallene på nasjonalt nivå. I Kongsvinger gjennomføres 19 prosent av reisene til fots, fire prosent med kollektiv og tre prosent på sykkel. Nasjonalt er tallene 23 prosent til fots, 11 prosent med kollektivtransport og fire prosent på sykkel.
Det er positivt at såpass høy andel går på de helt korte turene. Men vi ser av svarene at vi også bruker bilen på mange korte turer i Kongsvinger. Vi vet vi har utfordringer med både topografi og vinter, men tenker at disse tallene viser oss at det ligger et potensiale for å flere til å sykle, gå eller reise kollektivt. Vi må derfor fortsette å jobbe for å tilrettelegge for at det skal bli mer attraktivt å velge noen annet enn bilen når det er mulig, sier Nygaard og Floberghagen.
Hva brukes reisevaneundersøkelsen til?
Bakgrunnen for å gjennomføre reisevaneundersøkelser er for å få oversikt over reisevanene innenfor et område, og for å kunne måle utviklingen over tid. I tillegg er det etablert trafikktellere på ulike steder som også følger utviklingen. Dette gir til sammen nyttig informasjon inn i arbeid med strategier, planer og analyser i Kongsvinger.
Kongsvinger kommune, Statens vegvesen, Innlandet fylkeskommune og Byen Vår Kongsvinger har samarbeidet om et en felles bystrategi – Kongsvinger 2050. Gjennom dette arbeidet er det vedtatt noen klare målsettinger om at flere skal sykle, gå eller reise kollektivt i byen. Resultatet fra reisevaneundersøkelsen viser at vi har en vei å gå for å nå disse målene, og sammen med må vi jobbe for å få flere til å sykle, gå eller reise kollektivt.
Innspill til en mobilitetsplan våren 2025
Kongsvinger kommune jobber nå med å konkretisere hva som blir viktig å satse på i en mobilitetsplan som skal vedtas i løpet av 2025. I løpet av mai vil kommunen invitere innbyggerne til å komme med innspill til hvordan vi bedre kan tilrettelegge for gåing og sykling i hverdagen i Kongsvinger by. Vi håper på mange gode innspill!