5. - 7. trinn
Mål
- Lærer seg om nettmobbing og dets konsekvenser.
- Verktøy og strategier for å håndtere ubehagelige situasjoner online.
- Diskusjoner om etikk og ansvar på internett.
- Videreutdanning for å identifisere og håndtere nettmobbing og andre online-risikoer.
- Metoder for å integrere nettetikk i den daglige undervisningen.
- Workshoper om hvordan man snakker med barn om internettbruk.
- Råd for å overvåke og begrense skjermtid.
Hvordan gjør vi det?
- Scenario-spill om Nettmobbing: Rollespill og scenario-baserte spill som simulerer ulike situasjoner relatert til nettmobbing, og lærer elevene hvordan de skal håndtere dem.
- Diskusjonsguider: Materiale for å lede klasseromsdiskusjoner om etikk og ansvar på internett.
- Digitale Etikett Leksjonsplaner: Komplette leksjonsplaner som dekker emner som nettetikett, deling av informasjon og håndtering av online-konflikter.
Digitale ressurser
- Barnevakten.no: En norsk organisasjon som tilbyr råd og verktøy for å lære barn om sikker internettbruk, inkludert emner som nettmobbing og digitalt fotavtrykk.
- Du Bestemmer: En interaktiv nettside som fokuserer på å undervise barn om personlig integritet, sikkerhet på nettet og digitalt medborgerskap.
- Google's "Be Internet Awesome": Et program som inkluderer et nettbasert spill kalt Interland og en undervisningsplan for å lære barn å være trygge og ansvarsfulle oppdagere av den online verdenen.
- NetSmartz Kids: En interaktiv nettside fra National Center for Missing & Exploited Children som tilbyr spill og læringsaktiviteter om online sikkerhet.
- Common Sense Media - Digital Citizenship: Common Sense Education tilbyr en omfattende læreplan for K-12 om digitalt medborgerskap for å hjelpe elever å utvikle ferdighetene de trenger for å ta smarte valg online og i livet.
- https://brukhue.no/: Bruk Hue er et gratis undervisningsopplegg for å forebygge nettmobbing og utenforskap.