Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for helse og trivsel. Et variert og sunt kosthold forebygger livsstilssykdommer, og små tiltak i hverdagen kan bety mye for helsen. 

Hos eldre kan ulike faktorer medføre at appetitten reduseres og vekten kan gå ufrivillig ned. Helsedirektoratet har egne kostråd til personer i ulike livsfaser (Kosthåndboken). De viktigste rådene når du spiser lite, er å velge næringstett mat og drikke. Kreftforeningen har utviklet brosjyrer, filmer og samlet mange gode tips.

Proteiner og D-vitaminer

Behovet for proteiner og D-vitaminer øker etter fylte 65 år, og du trenger like mye vitaminer og mineraler som tidligere. Samtidig går energibehovet ofte ned. Det betyr at det er ekstra viktig med et variert og sunt kosthold, slik at du får i deg nok næringsstoffer til å fungere godt i hverdagen.

Proteiner ivaretar både muskelmasse og funksjonsevne. Melkeprodukter, fisk, egg og kjøtt inneholder mye proteiner. For å sikre at du får i deg nok proteiner, kan det være lurt å legge et ekstra lag med for eksempel egg, kjøttpålegg, mager ost eller makrell på brødskiven. 

D-vitaminer hjelper musklene dine til å fungere godt. Mangler du D-vitamin, øker risikoen for at du kan falle og for eksempel brekke hoften. Du får i deg mye D-vitamin om du spiser fet fisk, tran og margarin.   

Tips til å få i deg nok væske

Tørstfølelsen blir redusert når du blir eldre, men kroppens behov for væske er fremdeles like stort. Du bør derfor drikke cirka to liter hver dag.

Siden alderdom svekker kroppens egne varsler om at du har for lite væske, er det viktig å skape gode rutiner for å få i deg nok drikke. Her er noen tipds til hvordan du får i deg nok væske i løpet av dagen: 

  • Ha drikke stående fremme, for eksempel i en drikkeflaske eller en vannkaraffel
  • Velg vann som tørstedrikk. Tilsett gjerne isbiter, eller en appelsin- eller sitronskive hvis du synes vann er kjedelig.
  • Drikk ofte, både til måltider og mellom måltidene.
  • Drikk gjerne et glass vann for hver kopp kaffe.
  • Drikk gjerne et glass melk hver dag. Melk bidrar til å øke inntaket av vitaminer og mineraler.
  • Har du liten matlyst eller har gått ned i vekt, er det smart å velge drikke som gir deg kalorier. Da er det lurt å velge for eksempel helmelk, smoothie, sjokolademelk, saft og juice.